4 startpaket för att bygga ett smartare hem under 2020

Teknikerna för att gemene man ska kunna göra sitt hem smartare börjar bli all enklare att installera, och vem som helst med en router kan snabbt komma igång genom att köpa ett startpaket där allt man behöver ingår vad gäller både hårdvara och mjukvara. Det enda man ofta behöver är en router för att koppla in en medföljande brygga.

Vi listar här fyra stycken startpaket som man som nyböjare inom smarta hem kan köpa för att snabbt komma igång. Startpaketen innehåller det grundläggande som behövs för att komma igång, och fler eller färre enheter av de sensorer, LED-lampor och annat som är det ”smarta” i startpaketen. Om man sedan vill bygga ut sitt smarta hem med fler ”smarta” enheter kan man utöka startpaketen med enskilda enheter, så länge det är av samma tillverkare. Ofta brukar en och samma tillverkare ha så många olika sensorer, LED-lampor, smarta eluttag o.s.v att man inte behöver vara orolig för att missa något viktigt eller roligt.

Med det sagt så finns det ändå en del skillnader mellan dessa startpaket. Det handlar om vad som ingår i startpaketen, hur många enheter det ingår, priset på startpaketen och på vilket fokus paketen har på typ av produkter.

Philips Hue Color Ambiance GU10 Startpaket

Skapa stämmning med 16 miljoner färger

Philips Hue-serien är möjligen den mest kända produktserien för smarta hem. Serien är mest känd för sina LED-lampor som kan skifta färger och skapa stämning i vilken situation som helst. Men serien har med tiden växt och innehåller många fler produkter. De flesta produkterna har fortfarande en koppling till ljus, så som golvlampan Signe diverse takplafonder men man kan nuförtiden även hitta smarta strömbrytare och rörelsevakter.

Smarta hem - Philips Hue
Skapa stämmning med Philips Hue.

 

Vi rekommenderar Philips Hue Color Ambiance GU10-startpaketet för att det bara innehåller tre smarta LED-lampor och en brygga, vilket gör det enkelt och snabbt att komma igång med att installera både hårdvara och mjukvara. Det kan även lysa i upp till 16 miljoner färger vilket ger förutsättningar för att skapa unika stämningar i rummet. Om man inte tycker att detta räcker så finns det stöd för att anpassa ljusen efter musik som spelas upp. Lamporna har även stöd för wake up-ljus.

Vad som igår i paketet:

  • 1 brygga
  • 3 stycken Hue Color Ambiance GU10

Pris: 1699 kr

Telldus Energy Startpaketet

Styr allting med din mobiltelefon

Telldus startpaket kan sägas vara paketet som styr alla andra paket. Det finns en teknik som kallas för Z-wave och som är tänkt att vara en koppling mellan olika tillverkares produkter. Om en viss produkt har stöd för Z-wave så kan det styras med Tellstick Znet Lite v2-hubben. Via en app eller webbläsaren kan man styra Tellstick, som i sin tur kan styra smarta produkter som har stöd för Z-wave.

Smarta hem - Telldus
Startpaket för Telldus med Tellstick.

 

Ett scenario där man kan använda Tellstick är t.ex. att man har en smart termometer från en tillverkare och ett smart element från en annan tillverkare. När temperaturen når en viss nivå i rummet så stänger Tellstick av elementet.

I paketet ingår även två stycken fjärrströmbrytare med inbyggda energimätare. Tillsammans med ett Live Premium abonnemang kan man få sensorhistorik från energimätarna och utökade funktioner.

Vad som ingår i paketet:

  • 1 Tellstick Znet Lite v2
  • 2 fjärrströmbrytare med inbyggda energimätare
  • 3 månader Live Premium

Pris: 1599 kr

Fibaro Z-wave-termostat Startpaket

Element som anpassar sig efter temperaturen

Fibaros startpaket innehåller en termostat (som passar olika typer av element) och en termometer. Dessa två enheter kan tala med varandra och idén är väldigt enkel, termometern känner av temperaturen i ett rum och kan därmed reglera elementet. Det finns även stöd för schemaläggning så att elementet kan vara avstängt dagtid då ingen är hemma. Att produkterna har stöd för Z-wave innebär att de kan styras med Tellstick.

Smarta hem - Fibaro
Fibaros termostat med aktivt status

Vad som ingår i paketet:

  • Termostat
  • Termometer

Pris: 845 kr

Tado Termostat V3+ startpaket

Anpassa värme i huset med smart termostat

Tados startpaket kan användas för att styra golvvärme, värmepannor och liknande. Det har stöd för avancerade funktioner så som geolocation, vilket innebär att termostaten kan sänka temperaturen när samtliga personer i ett hushåll lämnat hemmet, och höjer temperaturen när personerna börjar återvända. Det har även stöd för schemaläggning. Det är även kompatibelt med smarta hemassister så som Google Assistant, vilket gör att termostaten kan röststyras.

Smarta hem - Tado termostat
Tados startpaket för termostater.

 

Vad som ingår i paketet:

  • 1 brygga
  • 1 termostat

Pris: 2199 kr

Stäng meny