Jämförelse: Yale Doorman V2N eller ID Lock 150

Vill man ha ett smart lås till sitt hem finns det inte speciellt många val. Man har att välja mellan främst giganten Yale Doorman V2N eller den norska uppstickaren ID Lock 150. De har båda sina för och nackdelar och i den här artikeln går vi igenom fyra kategorier.

ID Lock 150 Yale Doorman V2N
Produktnamn ID Lock 150 Yale Doorman V2N
Tillverkare ID Lock Assa Abloy
Radioteknik Mifare och NFC Mifare
Färger Vit, Silver, Svart Vit, Silver/Svart, Svart
Tagg-kompatibilitet Alla Mifare Classic- och NFC-taggar Endast Yale Doormans egna taggar
Antal medföljande taggar 5 st 3 st
Max antal taggar 25 st 10 st
Max antal koder 25 st 10 st
Batterier 4 st eller 8 st AA-batterier 4 st AA-batterier
Livslängd för batterier Upp till 1 år. 10 månader med Z-wave-modul. Upp till 1 år.
SSF låsklass Godkänd enligt SSF 3522 låsklass 3 Godkänd enligt SSF 3522:1 låsklass 3. Certifierad av SBSC.
IP-klass IP55 IP55
Smart hem-kompatibilitet Z-wave Verisure och Yale Smart Hub
Pris Cirka 4000 kr – 4300 kr Cirka 3000 kr – 3400 kr
Mer information Läs mer om ID Lock på idlock.se Läs mer om Yale Doorman på Yale.se

 

Design och  funktioner: Yale Doormans runda former mot ID Locks fyrkantiga former

Form och design

Både Yale Doorman V2N och ID Lock 150 har ungefär samma färgvarianter, men svart, vitt, silver eller olika kombinationer av dessa. De skiljer främst vad gäller formen där Yale Doorman har runda former medan ID Lock 150 har fyrkantiga former.

Taggar, användarkoder och gäståtkomst

Med båda låsen kan man antingen använda en kod, en tagg eller en kombination av dem båda för att låsa upp låset. Med ID Lock 150 medföljer det 5 stycken taggar medan det endast medföljer 3 stycken taggar med Yale Doorman V2N. Viktigt att veta är även att man endast kan använda Yale Doormans egna taggar med Yale Doorman V2N, medan ID Lock 150 fungerar med alla Mifare Classic och NFC-kompatibla taggar.

Med Yale Doorman V2N kan man ha 10 stycken användarkoder och 10 spara 10 stycken taggar i ett och samma lås. ID Lock 150 låter 25 användarkoder och 25 stycken taggar kan spara i låset med den senaste mjukvaran för låset. En Yale Doorman-tagg kan sparas i upp till sex stycken olika Yale Doorman-lås.

Med både Yale Doorman V2N och ID Lock 150 kan man även sätta temporär åtkomst för gäster, städare och hantverkare. Dessa tillfälliga kan schemaläggas på olika sätt i båda låsen.

Integration av Yale Doorman V2N och ID Lock 150 med det smarta hemmet

Med båda låsen medföljer appar som man kan använda för att på olika sätt styra, övervaka och uppdatera låsen. Med appen för Yale Doorman V2N kan man låsa och låsa upp låset på distans och även se när någon öppnar dörren. Dessa funktioner kräver dock att man även har en Yale Smart Hub och att man installerar en smartmodul (Yale Doorman Låsmodul) i själva låset.

Motsvarigheten för ID Lock är att installera en Z-wave-modul som då ger samma funktioner till ID Lock 150. Även i detta fall krävs det att man även har en brygga. Bryggorna och modulerna för båda låsen säljs separat.

Yale Smart Hub
Yale Smart Hub används för att styra Yale Doorman V2N med mobilen över internet. På bilden syns även Yale Doormans låsmodul.

 

Teknisk specifikation för Yale Doorman V2N och ID Lock 150

Både ID Lock 150 och Yale Doorman V2N är designade för nordiska förhållanden med IP-klass IP55 på utsidan av dörren, även om de nordiska förhållandena blev väldigt milda i år, och båda klarar temperaturer från -25 °C till +70 °C på utsidan av dörren.

Yale Doorman V2N drivs med 4 stycken AA-batterier och med en batteritid på upp till 2 år. ID Lock 150 drivs med 4 stycken eller 8 stycken AA-batterier. Om man använder 8 stycken AA-batterier har låset batteritid på upp till 1 år. Om man även använder Z-wave-modulen har låset en batteritid på 10-12 månader. Båda låsen avger varning vid lågt batteri och båda kan låsas upp utifrån med ett 9-voltsbatteri när batteriet är slut.

Säkerheten för Yale Doorman V2N och ID Lock 150

Vad gäller säkerheten är båda låsen godkända enligt SSF 3522 låsklass 3 men Yale Doorman V2N är även certifierat av SBSC och även rekommenderad av Svenska Stöldskyddsföreningen.

En nackdel med både ID Lock och Yale Doorman är att de medföljande taggarna är tydligt märkta med respektive företags loggor. Det innebär att om man tappar bort sin tagg i närheten av sitt hem finns det en potentiell risk att den som hittar taggen kan testa taggen på alla dörrar med ett sådant lås för att se vilken dörr som blir upplåst. Detta innan man själv hinner avregistrera den borttappade taggen i låsen.

Yale Doorman tagg
Tydlig logga på Yale Doorman-taggen.

 

Detta problem går att lösa för ID Lock 150 genom att man helt enkel köper en Mifare Classic- eller NTAG21x-tagg och använder dessa istället för ID Locks egna taggar. Detta är möjligt eftersom ID Lock 150 inte är låst till att endast fungera med ID Locks egna taggar. Med ID Lock kan man till och med använda till exempel sitt busskort istället för en tagg och då kan man även minimera antalet taggar på sin nyckelknippa.

Med Yale Doorman V2N är det inte möjligt att använda några andra taggar än Yale Doormans egna taggar, vilket gör det omöligt att använda omärkta taggar.

Man bör även beakta att Yale Doormans taggar i princip inte går att kopiera vilket gör dem säkrare, samtidigt som det kan vara frustrerande att tvingas att köpa en tagg för 154 kr (billigaste priset i dagläget) när man behöver fler än de tre medföljande taggarna. Eftersom det går att använda tredjepartstaggar med ID Lock 150 kan man köpa extra taggar för cirka 15 kr när man behöver fler än de medföljande.

Installation av låsen: Göra det själv eller kontakta låssmed?

Både Yale Doorman V2N och ID Lock 150 är anpassade för dörrar med skandinavisk standard, vilket innebär att låsen är anpassade för dörrar från 1980-talet och framåt. Däremot kräver ID Lock 150 ofta att man behöver borra ett hål i dörren.

Vill man installera låsen själv så har både ID Lock och Yale Doorman varsin video på hur respektive lås monteras på dörren som går att hitta på Youtube. Nackdelen är att montagen av låsen ändå kan bli komplicerat eftersom de installeras på olika sätt på olika typer dörrar. Även en van låssmed kan behöva 20 minuter för att montera ett ID Lock 150 respektivet en Yale Doorman V2N.

En annan fördel med att låta en låssmed installera låset är att vissa låssmeder erbjuder två års garanti på dessa lås. Och dessa lås har en större tendens att slut fungera än de gamla mekaniska låsen. Låssmeden åker då ut med ett ersättningslås även under jourtider medan låset skickas iväg för att undersökas som ett garantiärende. Man slipper alltså stå utan lås medan det avgörs om det verkligen var ett fel på låset.

Är man intresserad av att få låset insatt av låssmed finns sådana tjänster där man kan begära offert för installationen av ID Lock.

Priset: Inte bara låsen som kostar pengar

Priset på ID Lock 150 är cirka 4300 kr och Yale Doorman brukar vara cirka 1000 kr billigare och kostar cirka 3400 kr. Vill man ha även att låset ska installeras av auktoriserad låssmed kan man antingen begära en offert för detta eller ringa och prata direkt med en låssmed.

Ta dock i beaktande att även om Yale Doorman är cirka 1000 kr billigare än ID Lock så kommer det troligen tillkomma kostnader i efterhand. Om man till exempel behöver extra taggar för Yale Doorman så kostar de mellan 150 kr till 170 kr  beroende på vart man köper dem. Medan en extra tagg för ID Lock inte kostar mer än 15 kr.

Vill man även integrera låset med sitt smarta hem behöver man för Yale Doorman köpa Yale Smart Hub och Yale Doorman Låsmodul. Priset för hubben ligger på cirka 2000 kr och låsmodulen kostar cirka 700 kr. En Z-wave-modul för ID Lock kostar också cirka 700 kr. ID Lock har ingen egen brygga, utan fungerar istället med många tredjepartsbryggor, vilket ger dig som konsumet större valmöjligheter. Exempel bryggor som fungerar med ID Lock är Athom, Telldus och Fibaro

Se även till att köpa ditt lås från en återförsäljare som erbjuder garanti för låset. Om det har gått sex månader sedan du köpte låset och det inte finns en garanti ligger ansvaret på dig att bevisa att felet fanns där vid början om du ska få rätt vid en reklamation.

Relaterad artiklar på Tech.nu

Philips Hue4 startpaket för att bygga ett smartare
hem under 2020

Stäng meny